Habere Habere
REKLAM

23 Kasım 2014

Bir internet sitesi için en önemli konuların başında trafik yani ziyaretçi gelir.. 

Ziyaretçisi olmayan bir site müşterisiz dükkan gibidir. Örnek olarak ziyaretçisi olmayan bir e-ticaret sitesi giriş kapıları kapalı bir alışveriş merkezinden farksızdır. Ziyaretçi elde edebileceğiniz ücretsiz birçok yol olmasının yanında, ücretli birçok modelde bulunmaktadır. Size internet reklam terimlerinden bahsetmek istiyoruz.

Reklam vermeden önce veya reklam verirken ne şekilde çalıştığınızı bilmeniz ve gerekli terimlere hakim olmak da önemlidir. Şuanda ülkemizde uygulanan reklam modellerinden ve terimlerinden çok kullanılanları sizler için aşağıda paylaşmaya çalıştık.

CPM | Cost Per Mille (Thousand)
Yani 1000 gösterim başına fiyatlandırma demektir. CPM olarak 1 TL’denreklam veriyorsanız, verdiğiniz reklamın 1000 kez gösterimi karşısında 1 TL ödeyecksiniz demektir. Geçmiş dönemlerde birçok site bu model üzerinden çalışmaktayken, şuanda çok tercih edilen bir model değildir.

CPC | Cost Per Click
Cost Per Click yani tıklama başı ödeme demektir. Reklam verdiğiniz site ile anlaşmanız doğrultusunda tıklama başına anlaşmış olduğunuz rakamı ödersiniz. Yaygın bir çalışma şeklidir. En iyi örneği Google Adwords reklamlarıdır. Sitenize gelen her bir tıklama için bir bedel ödersiniz.

CPL | Cost Per Lead
Daha hedef odaklı fiyatlandırma modellerine bakacak olursak, bunlardan bir tanesi CPL‘dir. Siteden aldığınız kayıt başına ücretlendirme yapıldığı modeldir CPL. Herhangi bir siteye verilen reklamı tıklayan kişiler sitenize gelip, bir kayıt işlemi gerçekleştirdiğinde (örneğin üyelik veya iletişim formu olabilir.) reklam verdiğiniz siteye para ödersiniz. Aldığınız kayıt / üye için ödeme yaparsınız.

CPA | Cost Per Action
CPM, CPC ve CPL modellerine göre çok daha da etkili bir yöntemtir. Cost Per Action yani eylem başına ödeme yaptığınız fiyatlandırma sistemidir. Burdaki eylem sizin belirlediğiniz her hangi bir şey olabilir. Ürün satışı, Üyelik veya sizin için önemli olan bir formun doldurulması işlemi olabilir. CPA, CPS (Cost per Sale) yani satış için ödeme şeklinde de olabilir. Modele göre işlemin tamamlandığı sayfaya bir kod yerleştirilir ve tutar reklam yayıncısına iletilir. Toplam işlem tutarları üzerinden komisyon şeklinde ödemesi gerçekleşir. E-ticaret siteleri için en mantıklı reklam modellerinden biridir.

CPE | Cost Per Engagement
Etkileşim başına ücretlendirme" anlamına gelmektedir. CPE bazlı ücretlendirilen etkileşimli bannerlar, adeta bir mikro site mantığında çalışarak; kullanıcıyı herhangi başka bir adrese yönlendirmeden, tüm aksiyonun reklam alanı içerisinde gerçekleştirilmesine olanak sağlamaktadır. Online rezervasyon, Form aracılığıyla başvuru gibi eylemler etkileşimli bannerlar aracılığıyla banner üzerinde gerçeleştirilmektedir.

Yukarıda anlatmaya çalıştığımız reklam çalışma modellerinin yanı sıra birazda reklamlar ile ilgili genel terimleri önemli olması sebebiyle paylaşmakta yarar vardır.

Zenginleştirilmiş Medya Uygulamaları ( Rich media ads )
Neredeyse tüm internet reklam kampanyalarında kullanılan Zenginleştirilmiş Medya Uygulamaları terimi, yüksek kaliteli animasyon, ses veya video, formlar gibi banner ve benzeri reklam çalışmaları ile uygulanmakta ve kullanılmaktadır.

Tıklanma ( Click Through )
Tıklanma; herhangi bir internet reklamının kullanıcılar tarafından tıklanmasına denir. Kullanıcı, reklama tıklar ve diğer siteye yönlendirilir. Genel olarak tıklamalar unique visitors ( tekil ziyaretçi) üzerinden yorumlanır. Böylece 1 gerçek ziyaretçi 1 tıklama olarak kabul görür.

Görüntülenme ( Impression )
Görüntülenme; herhangi bir internet reklamının kullanıcılar tarafından görüntülenmesine denir. Ziyaretçi bulunduğu siteyi açtığında veya sayfalarını gezdiğinde sizin reklamınız var ise görüntülenme sağlamış olarak kabul edilir. CPM (Cost Per Mille) modeli bu şekilde  çalışmaktadır.

Tıklanma Oranı ( CTR : Click Through Rate )
Tıklanma oranı; internet reklamını tıklayan kullanıcıların, görüntüleyen kullanıcılara oranıdır. Toplam tıklanma bölü (/) toplam görüntülenme şeklinde hesaplanır.
Örnek;
Bir banner reklamı 1.000 kişi tarafından görüntülediyse fakat sadece 10 kişi tıkladıysa, banner’ın “Tıklanma oranı” %1′dir.
10 / 1.000 = 0.01 = %1

Dönüşüm ( Conversion )
Dönüşüm; herhangi bir internet reklamı aracılığıyla ( Banner, text linkler, akıllı linkler vb. ) reklamverenin sitesine gelen ziyaretçinin, reklamverenin istemiş olduğu aktiviteyi gerçekleştirmesine denir. E-ticaret siteleri için bu aktivite; site üyeliği, ürün satışı, bülten üyeliği olarak adlandırılabilir.

Dönüşüm Oranı ( Conversion Rate )
Dönüşüm oranı; reklamveren tarafından önceden belirlenen aktiviteyi gerçekleştiren ziyaretçilerin, dış reklama tıklayarak siteye gelen tüm ziyaretçilere yüzdesel oranıdır. Toplam dönüşüm bölü (/) toplam ziyaretçi şeklinde hesaplanır.

Örnek;
Reklamveren tarafından, dönüşümün “e-ticaret sitesi üyeliği” olarak tanımlandığınıdüşünelim . Banner reklamına tıklayarak 100.000 kişi siteyi ziyaret etti fakat sadece 1.000 kişi üye olduysa, bu banner’ın “Dönüşüm oranı” %10′dur.
1.000 / 10.000 = 0.1 = %10
REKLAM
Facebook'ta Paylaş Twitter'da Paylaş Google+'da Paylaş